Jaké jsou typy luků?

Luk, také známý jako lukostřelná zbraň, je jedním z nejstarších mechanických střelných zařízení. Během historie byl luk využíván především k lovu, ve válkách a k obraně. V současné době je v České republice lovu s lukem, stejně jako u kuší, zakázáno zákonem o zbraních a střelivu. Nicméně luki jsou stále oblíbené pro sportovní a rekreační střelbu a v některých zemích se stále používají k lovu. Luky byly také v minulosti využívány k rozdělání ohně, jako hudební nástroje nebo pro vrtání otvorů.

Vznik luku se datuje až do staršího paleolitu a předpokládá se, že jeho původ je v území dnešní Afriky. Objev luku a šípu je považován za jeden z nejvýznamnějších objevů lidstva, hned po objevení řeči a ohně. Lidé používali luky k lovu zejména sudokopytníků. Obecně se postupem času zdokonalovala výroba luků a můžeme najít různé typy luků s rozdílnou konstrukcí, použitým materiálem a účelem.

Luky se dělí podle svého účelu na:

  1. Cvičné luky: Jsou vhodné pro začátečníky, kteří se chtějí naučit základy lukostřelby. Tyto luky obvykle mají plastový nebo dřevěný střed a jsou vybaveny tětivou, základkou šípu a lůžkem pro šíp na tětivě. Při výběru cvičného luku je důležité správně zvolit velikost, aby nedocházelo k poškození luku nebo zdravotním problémům.
  2. Sportovní luky: Sportovní luki jsou oblíbeným typem mezi lukostřelci. Skládají se z kovového středu, nejčastěji z duralu, a dvou ramen vyrobených ze dřeva nebo karbonu. Většina sportovních luků má kompatibilní střed a ramena. Sportovní luky se používají při střelbě na terč (např. sestavy WA, 3D závody) a také na olympijských disciplínách na 70 metrů. Díky svému využití na olympijských hrách jsou sportovní luky často nazývány "luky olympijské". Můžeme je dále rozdělit na středové a mimostředové sportovní luky.
  3. Lovecké luky: Luky původně sloužily k lovu zvěře a později také k boji. V České republice je v současnosti jejich použití k lovu zakázáno zákonem o zbraních a střelivu, který luky považuje za zbraně. Lovecké luky mají typicky nátahovou sílu alespoň 40 liber, jsou přesné, rychlé a snadno ovladatelné. Pro lov (mimo ČR) se často používají kladkové luky s dlouhou výdrží a kvalitním zpracováním. Jedním z výrobců těchto luků je společnost Bear Archery.

Luky se dále dělí podle své konstrukce na:

  • Reflexní luky: Reflexní luky jsou vhodné pro začátečníky, rekreační i sportovní střelbu. Jsou snadno ovladatelné, mají tradiční konstrukci a vycházejí z koncepce nájezdnických luků. Reflexní luky se dále dělí na sportovní a lovecké, které byly zmíněny dříve. Oba tyto typy se liší délkou luku, váhou a nátahovou silou. Obecně platí, že lovecké luky jsou vhodné na střelbu do 30 metrů, zatímco se sportovním lukem lze zasáhnout cíl až do 70 metrů. K lovu se také používají kladkové luky.
  • Kladkové luky: Luky kladkového typu představují nejnovější a nejmodernější variantu luků. Jsou široce využívány pro lov a sportovní střelbu. Obecně platí, že kratší kladkové luky jsou vhodné pro lovecké účely v terénu, zatímco delší varianty jsou preferovány při sportovních aktivitách. Při nákupu kladkových luků je často nutné dokoupit příslušenství. Mezi nejčastěji doporučované příslušenství patří základka pro šíp, zaměřovač, stabilizátor, průhled tětivy a vypouštěč tětivy.