Jaké jsou typy kuší?

Kuše, také známá jako samostříl, je střelná zbraň, která byla hojně využívána ve středověku pro lov a boj. V dnešní době se kuše používá převážně pro sportovní a závodní střelbu, ačkoli v některých zemích je stále užívána i k lovu.

V České republice patří kuše mezi tiché zbraně, protože výstřel je relativně tichý a bez záblesku. Kvůli tomu jsou kuše, stejně jako luky, zakázány pro lov. Používání kuší je upraveno zákonem o zbraních a střelivu. Kuše jsou obvykle vyrobeny z materiálů jako dřevo, ABS plast, kompozit, hliníko-uhlíkové slitiny nebo karbon. Jejich hlavními výhodami jsou dlouhý dostřel, velká razance výstřelu a snadnější ovládání a míření na cíl.

kuse-poe-lang-tacticals

Existuje několik typů kuší, které se dělí podle účelu střelby:

    • Kuše pro rekreační střelbu: Jsou určeny pro relaxační a zábavnou střelbu.
    • Kuše pro sportovní terčovou a závodní střelbu: Tyto kuše jsou navrženy pro precizní terčovou střelbu a účast na soutěžích.
    • Kuše pro terčovou střelbu s dostatečným výkonem pro lov: Tyto kuše mají dostatečný výkon a sílu pro lov.

    Kromě toho se kuše mohou dělit podle jejich konstrukce:

      • Pistolové kuše: Jsou vhodné pro začátečníky a rekreační střelbu. Mají malou velikost a jsou poměrně přesné na kratší vzdálenosti.
      • Reflexní kuše: Jsou tradičními typy kuší, které se používají pro sportovní a závodní střelbu a někdy i pro lov. Mají největší sílu a dostřel a jsou velmi přesné.
      • Kladkové kuše: Tyto kuše jsou používány pro terčovou i loveckou střelbu mimo území České republiky. Mají vynikající dynamiku a střelí přesně na větší vzdálenosti. Kladkové kuše mají nižší nátahovou sílu, kterou kompenzují pomocí kladkami v lučišti.
     

    Kuše se skládá z těla vyrobeného z různých materiálů, jako jsou slitiny hliníku, uhlíku a tvrdého plastu, a lučiště s mnoho-vláknovou tětivou. Síla kuše není závislá na fyzické síle střelce, a proto se často používají mechanické natahovače, které usnadňují natahování kuše. Existuje také různé příslušenství, které zlepšuje střelbu z kuše, včetně tlumičů tětivy a optických zaměřovačů. Kuše vyžaduje pravidelnou údržbu pomocí vosku na tětivu a maziva na spouštěcí mechanismy.

    Při výběru šípu pro kuši je důležité dbát na správné parametry šípu odpovídající parametrům kuše. Použití nesprávného šípu může způsobit poškození kuše.