Kde je možné střílet z luku a kuše ?

Pro mnohé lučištníky a kušníky znamená "domov" místo, kde se mohou volně věnovat své vášni pro střelbu. I když jste doma, nezapomínejte však na důležitost bezpečnosti. Je důležité myslet na sebe i na lidi ve vašem okolí.

Pokud máte doma možnost vytvořit si domácí střelnici, můžeme vám pomoci s vybavením. V závislosti na síle vašeho luku budete potřebovat klasické slaměné dopadliště nebo terčovnici. Dobře poslouží také deska na dřevěné konstrukci, starý koberec nebo dokonce staré pneumatiky.

Důležité je jasně vyznačit střeleckou zónu, aby všichni věděli, kde se nemají pohybovat. Pokud je to možné, můžete střelnici oplotit, což zajišťuje ideální zabezpečení. Měli byste také zajistit, aby se k zbrani nemohly dostat například děti nebo lidé, kteří nejsou obeznámeni s bezpečným zacházením se zbraněmi. Je důležité zabránit možným úrazům, které by mohly postihnout vás nebo někoho kolem vás.

Střelnice

Pokud jde o střelbu z kuše nebo luku, nejbezpečnější a nejspolehlivější možností je navštívit specializovanou střelnici. Můžete ji navštěvovat samostatně nebo se připojit k nějakému střeleckému oddílu. Střelnice sice vyžaduje platbu, ale poskytuje maximální bezpečnost a klid pro střelbu. Obvykle nabízí různé typy střeleckých stanovišť, které můžete využívat. Můžete také experimentovat s různými terči a objevovat disciplíny, které vás baví a ve kterých jste nejlepší.

Další výhodou návštěvy střelnice je přítomnost instruktora, kterého si můžete najmout za poplatek. Tato osoba vám poskytne odborné rady a zajišťuje vaši bezpečnost při střelbě.

Jinde

Pokud se rozhodnete střílet doma na vlastní pěst, je důležité dodržovat zákony a bezpečnostní předpisy. Vždy střílejte pouze na terče a nikdy na živé stromy, zvířata nebo kolemjdoucí. Prostor musí být zabezpečen tak, aby se nikomu nic nestalo. Pokud vás láká střelba na terče ve tvaru zvířat, můžete si je pořídit.

Může se stát, že vás při střelbě osloví myslivec nebo lesní správce, kteří budou kontrolovat vaši střelbu a zajišťovat bezpečnost v okolí. V případě, že nevyhovujete bezpečnostním předpisům nebo ohrožujete ostatní, mohou vám zakázat střelbu.

Pokud teprve začínáte s střelbou a nejste ještě zkušení, můžete využít služeb střeleckých center. Tyto centra jsou otevřena v letních měsících na různých místech po celé České republice, především na hradech a zámcích. Můžete se také zúčastnit tréninku střeleckého spolku a získat tak zkušenosti od zkušených střelců.

Pamatujte vždy na bezpečnost při střelbě a respektujte předpisy a zákony týkající se používání zbraní. Vaše zábava s lukem nebo kuší by neměla ohrožovat bezpečnost vás ani ostatních lidí.