Jak vyměnit tětivu u luku nebo kuše ?

Výměna tětivy u kuše je důležitou údržbou, kterou byste měli provádět pravidelně. Při této činnosti je však důležité dbát na bezpečnost a přesně dodržovat postup. Pokud nejste zkušeným odborníkem, je lepší tuto činnost svěřit profesionálům, kteří mají potřebné znalosti a zkušenosti.

Rozhodnete-li se však provést výměnu tětivy sami, je nezbytné dodržovat pečlivé pokyny. Začněte tím, že připravíte veškeré potřebné nástroje a materiály, včetně nové tětivy a napínáku. Pracovat budete na zemi, přičemž kuši budete mít před sebou orientovanou tak, jakoby jste z ní stříleli.

Napínák tětivy je jedním z vychytávek, který vám usnadní výměnu. Smyčky napínáku navlečte na konce ramen kuše tak, aby byl podél tětivy, kterou budete měnit. Poté pomocí natahovače napněte tětivu, což znamená ukotvit jej středem provázku o kuši a zaháknout háčky za napínák. Poté postavte kuši na špičku a madly natahovače táhněte nahoru, dokud není napínák natažený a drží tětivu v napnutém stavu. Teprve poté můžete povolit tětivu a odstranit ji.

Důležité je zajistit, že nová tětiva správně sedí a jsou provléknuty očky napínáku. Poté kuši znovu postavte na špičku a pomalu povolte napínák spolu s tětivou. Buďte velmi opatrní a postupujte plynule, abyste zabránili případným nehodám.

Je třeba zdůraznit, že péče o tětivu je důležitá, a proto byste měli pravidelně kontrolovat její stav a v případě potřeby ji měnit. Vždy se řiďte pokyny výrobce a v případě jakýchkoli pochybností nebo nejistot se obraťte na odborníky, kteří vám mohou poskytnout potřebné rady a pomoci.

Při výměně tětivy luku je také důležité dodržovat přesné postupy a bezpečnostní opatření. Pokud nejste zběhlí v této oblasti, je lepší nechat tuto činnost na odbornících, kteří mají potřebné znalosti a zkušenosti. U kladkových luků je proces výměny složitější a vyžaduje specifické postupy. Nebojte se konzultovat své potřeby a případné otázky s odborníky, kteří vám mohou poskytnout profesionální servis a zajištění správného fungování vašeho luku.