Jak vybrat nůž

Při výběru nože je důležité zvážit jeho určení. Pokud hledáte bojový nůž, je nezbytná jeho průraznost. Pro turistiku a outdoorové aktivity se pak hodí spíše skladné nářadí. Při survival výpravách je třeba nož, který zvládne prosekat i těžce přístupnou cestu. Celkově řečeno, správný nůž je ten, který splňuje vaše konkrétní potřeby a účel, pro který ho potřebujete.

DĚLENÍ DLE KONSTRUKCE

Obecně platí, že pro nenáročnou a jemnou práci, kde není potřeba příliš velká síla, je vhodný zavírací nůž. Při náročnějších činnostech se naopak uplatní nástroj s pevnou čepelí. Je však třeba poznamenat, že pokud neplánujete házet nožem do betonu, rozřezávat mamuty nebo řezat hřebíky, měl by vám normální nůž vydržet.

NOŽE SE ZAVÍRACÍ ČEPELÍ

Tyto nože jsou skladné a proto jsou oblíbené mezi myslivci, rybáři a turisty. Jsou také ideální pro delší výpravy, kde je každý gram důležitý. Mnoho z těchto nožů má klip, který umožňuje zavěšení nože na okraj kapsy. Zavírací nože mají složitější konstrukci. Pohyblivá čepel u zavíracích nožů nemůže být tak odolná jako pevná čepel, což se projevuje při řezání nebo páčení. Tyto nože se nejlépe hodí pro jednodušší činnosti, jako je řezání běžných materiálů, otevírání krabic, příprava jídla nebo práce na zahradě. Většina nožů je vybavena pojistkou, aby se čepel nezavírala a nedošlo k poranění.

nuz-zaviraci-tacticals
Výhody Nevýhody
skladnost omezené využití
jednoduché složení nižší pevnost
nuz-s-pevnou-cepeli-tacticals

NOŽE S PEVNÝM ČEPELEM

Nože s pevnou čepelí nelze složit, a proto mají nižší skladnost než nože se zavírací čepelí. Většina z těchto nožů je dodávána s pouzdrem, které umožňuje připevnění nože na opasek. Pevné nože se mohou pochlubit výrazně vyšší odolností. Jejich masivní konstrukce jim umožňuje zvládat i těžší práce, jako je sekání dřeva a stromů, páčení nebo bodání. Pevná čepel také snadno čistí, což oceníte například po zpracování úlovku. Tyto nože jsou oblíbené při odborných pracích a při přežití v divočině. Pro nejnáročnější podmínky se hodí nože s tzv. full-tang konstrukcí. Tyto nože jsou vyrobeny z jednoho kusu oceli, který prochází celou délkou rukojeti. Střenky nožů se buď šroubují nebo nýtují, což zajišťuje jejich schopnost odolat velkým zátěžím bez rizika lomu.

Výhody Nevýhody
Odolnost Horší skladnost
Vyšší výdrž Vyšší hmotnost
Užití v náročných podmínkách

VÝBĚR PODLE VYUŽITÍ

VÍCEÚČELNÉ (MULTIFUNKČNÍ) NOŽE

Multifunkční nože a nástroje jsou schopné provádět řezání a dělení různých materiálů. Kromě toho obsahují kombinaci dalších nástrojů, jako jsou kleště, šroubovák, pilník, pravítko, nůžky, štípačky, kladívko, pinzeta, otvírák a další prvky, které vám pomohou při práci i během survivalových výprav.

  • KARAMBIT NOŽE

Karambit nože jsou také zařazeny mezi multifunkční nože. Tyto nože mají charakteristickou zahnutou čepel a ergonomicky tvarovanou rukojeť. Často jsou součástí výbavy myslivců, rybářů, záchranářů a instalatérů.

karambit

  •  VÍCEÚČELOVÉ NOŽE

Víceúčelový nůž je nástroj, který má různé funkce a často slouží k různorodým úkolům. Může mít více typů čepelí, různé nástroje integrované do rukojeti nebo různé funkce, které umožňují provádět různé činnosti bez potřeby nosit s sebou více jednotlivých nástrojů. Typickým příkladem víceúčelového nože je "švýcarský nůž", který obsahuje různé nástroje jako čepel, pilu, otvírák na lahve, šroubováky a další.

victorinox

NOŽE URČENÉ PRO SPECIFICKÉ ÚČELY

 

TAKTICKÉ NOŽE

Taktické nože jsou maximálně pevné a odolné univerzální nástroje, které využívají jak civilisté, tak ozbrojené složky. Tyto nože se používají pro řezání, taktické úkoly a sebeobranu.

Do této kategorie spadají také lovecké nože, filetovací nože, kuchyňské nože, houbařské nože a vrhací nože. Jejich určení je již samozřejmé a nemusíme je zvlášť zdůrazňovat.

takticky nuz

VÝBĚR PODLE MATERIÁLU ČEPELE A RUKOJETE

Tvrdost oceli čepele ovlivňuje, jak dlouho nůž udrží svou ostrost. Tvrdá čepel je obtížnější na broušení, zatímco měkčí čepel ztrácí ostrost rychleji, ale snadno se nabrousí. Pro běžného uživatele není tato informace zásadní. Většina nožů má čepele vyrobené z oceli 440, což představuje dobrý kompromis. Tato ocel je snadno brousitelná a udržuje si ostrost. Rukojeť, také nazývaná střenka, je část nože, kterou držíte v ruce. Musí dobře padnout do ruky, nesmí klouzat a nepříjemně tlačit při delším používání. Nejběžnějšími materiály pro střenky jsou dřevo, polymer, ocel a guma. Trend směřuje k moderním ergonomicky tvarovaným rukojetím vyrobeným z průmyslových materiálů. Střenky se také vyrábějí z okrasných materiálů, jako jsou parohy nebo perleť.

Náš tip! Pokud si nejste jisti, jaký nůž je pro vás ideální, volbou univerzálního kulatého tvaru střenky bez zbytečných hran a výstupků neuděláte chybu.

ČASTÉ DRUHY ČEPELÍ

NEREZOVÁ OCEL (STAINLESS STEEL)

Nerezové nože dominují trhu. Čepele vyrobené ze slitiny železa a prvků jako je chrom, nikl nebo molybden jsou velmi odolné vůči korozi. Navíc vyžadují minimální údržbu.

420
nejnižší řada nožířské oceli, která se používá pro nejlevnější nože. Jsou relativně odolné vůči korozi, ale také se rychleji tupí, a proto je často potřeba je brousit
440A, 440B, 425M, 12C27
tato ocel je trochu kvalitnější a stále se používá u levnějších nožů. Drží ostří lépe než 420 a mají vyšší tvrdost od 55 do 59 HRC
440C
tato ocel je nejkvalitnější ve své řadě díky vyššímu obsahu uhlíku. Je nejrozšířenější nerezovou ocelí a hodí se pro každodenní použití. Snadno se brousí a vyžaduje minimální údržbu. Některé nože mohou mít označení ATS-55 nebo AUS-85, které jsou také vyrobeny z oceli 440C.
S60V, ATS-34, 154CM
tyto čepele drží ostří dobře a jsou odolné proti poškození. Mají vyšší tvrdost než 56 HRC, ale jsou náchylnější ke korozi a vyžadují určitou péči.
BG-42, S90V, S30V
nejodolnější oceli, jsou maximálně tvrdé a lépe odolávají korozi. Tyto oceli se hromadně nevyrábějí kvůli obtížnému broušení.

 

 

UHLÍKOVÁ OCEL (CARBON STEEL)

Pro čepele se používá slitina oxidu železa. Nože s uhlíkovou ocelí mají vynikající řezné vlastnosti a předčí nože z nerezové oceli. Na druhou stranu jsou náchylnější korozi a vyžadují pečlivější údržbu.

1095
nejrozšířenější a za dobrou cenu nabízí skvělé řezné vlastnosti
1075
se používá při výrobě nožů, sekacích nástrojů a pružin. Tyto nože se dobře nabrousí, ale vyžadují opatrnou údržbu
C100
je podobná oceli 1095 a běžně dosahuje tvrdosti mezi 58 a 60 HRC. Tuto ocel používá například firma Morakniv. Nože s touto ocelí se snadno brousí a dosahují vysoké ostrosti. Protože jsou náchylné k korozi, je důležité je skladovat v suchu a pravidelně je promazávat olejem.
XC90
je podobná předchozím uhlíkovým ocelím a také se snadno brousí. S touto ocelí dosáhnete mimořádné ostrosti. Stejně jako u jiných uhlíkových ocelí je nutné nože uchovávat v suchu a pravidelně promazávat olejem. Ocel XC90 se používá například u nožů značky Opinel.

 

 

OXID ZIRKONIČITÝ

Keramické nože se vyrábějí z oxidu zirkonia a mají vynikající odolnost vůči opotřebení. Nicméně, přestože jsou velmi tvrdé, jsou poměrně křehké a mohou se zlomit při pádu nebo nadměrném tlaku. Tyto nože se nejčastěji používají v kuchyni.

ČASTÉ DRUHY RUKOJETÍ

DŘEVĚNÉ RUKOJETĚ
POLYMEROVÁ RUKOJEŤ
HLINÍK
GUMOVÁ RUKOJEŤ
OCEL G10
Tradiční materiál používaný pro nože s dřevěnou rukojetí, který vám pravděpodobně bude připadat atraktivnější. Dotek dřeva je příjemný a teplý. Nicméně vyžaduje větší péči. Když se dřevěná rukojeť namočí nebo navlhne, je nutné ji okamžitě osušit.
V současnosti nejoblíbenější typ rukojeti. Neklouže z ruky, ani při práci v mokrém prostředí. Rukojeť je ergonomicky tvarovaná, což umožňuje pohodlné držení nože. Polymerová rukojeť je snadno omyvatelná.
Odolný a lehký materiál. Pro lepší úchop se často používá texturovaný povrch. Stejně jako u ocelových rukojetí, hliníková rukojeť nepřenáší chlad. Hliník a titan jsou náchylnější k poškrábání, což je však jen drobná vada na kráse a funkčnosti.
Výhodou je nízká cena, ale rukojeti z gumy se obvykle nacházejí na levnějších nožích. Další výhodou plastových či gumových materiálů je jejich téměř nezničitelnost.
Tuhý a odolný kompozit vyrobený z vláken skla. Má příjemný dotek. Tento typ rukojeti se často používá u kvalitních zavíracích nožů.

 

DALŠÍ DŮLEŽITÁ KRITÉRIA

ROVNÉ VERSUS ZUBATÉ OSTŘÍ

Rovné ostří poskytuje lepší výkon při velmi přesném a čistém hladkém řezu. Bez ohledu na to, zda řežete jablko nebo rybu, nezachytává se, nepřerušuje plynulost řezu a neškodí materiálu. Ostří se zoubky je vhodné pro houževnaté nebo tvrdé materiály. Je tedy vhodné pro řezání lan, látek nebo chleba.

DÉLKA ČEPELE

Pravidlo "čím delší, tím lepší" zde neplatí. Pokud se vydáváte na rybaření, expedici nebo do zahraničí, pamatujte si, že obvykle mů

 

HLAVNÍ ZÁSADY PRO POUŽÍVANÍ NOŽE

Správné používání nože je klíčové z hlediska bezpečnosti a efektivity. Zde jsou základní zásady pro bezpečné a účinné používání nože:

  1. Bezpečnost na prvním místě: Nože jsou ostré nástroje a vyžadují zvláštní opatrnost. Vždy si dejte pozor na svoje ruce a další části těla, abyste předešli úrazům.
  2. Správná volba nože: Použijte správný typ nože pro konkrétní úkol. Například kousek chleba bude lépe krájet nožem s vlnovitou čepelí než nožem na maso.
  3. Ostrá čepel: Používejte vždy dobře nabroušený nůž. Tupoší čepel je mnohem nebezpečnější, protože vyžaduje větší sílu a může snadno sklouznout.
  4. Stabilní povrch: Pokud možno pracujte na stabilním povrchu, abyste minimalizovali riziko, že nůž sklouzne.
  5. Správný úchop: Držte nůž pevně a stabilně, ale ne příliš pevně. Pevný úchop umožní lepší kontrolu nad nožem.
  6. Řezání směrem od vás: Pokud je to možné, řežte směrem od svého těla, abyste minimalizovali riziko, že by se čepel mohla zaseknout a způsobit úraz.
  7. Pozornost na prsty: Držte prsty na volné ruce daleko od místa, kde řežete. Pevně se přidržujte materiálu, který řežete, a používejte palec jako oporu na čepele, abyste zabezpečili stabilitu.
  8. Neřezání ve vzduchu: Nikdy neprovádějte řezy ve vzduchu, ani náhodné mávání nožem. Vždy řežte pouze na stabilním povrchu.
  9. Udržujte nože čisté: Po použití omyjte nože a osušte je. Čistá čepel je bezpečnější a zůstane v lepší kondici.
  10. Ukládání: Ukládejte nože na bezpečné místo, kde nebudou v dosahu dětí a nebudou se navzájem třít, což by mohlo poškodit čepele.
  11. Opatrnost při otevírání nože: Pokud používáte víceúčelový nůž s otevíráním čepelí, buďte opatrní při jejím otvírání a zajišťování, abyste se neporanili.
  12. Opatrné mytí: Pokud myjete nože ručně, opatrně je držte, abyste se nezranili, a dejte pozor, aby se nedostaly do cesty ostré čepele.

Pamatujte, že správná technika a dodržování bezpečnostních pravidel jsou klíčem k minimalizaci rizika úrazu a k tomu, abyste s nožem pracovali účinně a efektivně.