Jak vybrat luk?

Před tím než si vyberete luk, je důležité rozhodnout se mezi reflexním a kladkovým lukem. Zde je přehled jejich vlastností:.

1. REFLEXNÍ LUK

Pro začátečníky se doporučuje reflexní luk. Tyto luky mají tradiční konstrukci s tětivou a pružným lučištěm, která se používá již tisíce let. Ramena reflexního luku jsou prohnutá dopředu směrem k terči, čímž vytvářejí jednoduchou kladku. Reflexní luky jsou vhodné pro sportovní, loveckou i rekreační střelbu..

60229-1_set-luk-schield-crusader-21
 
7518_copy-of-copy-of-untitled--1

2. KLADKOVÝ LUK

Kladkové luky jsou pojmenovány podle asymetrických kladků na obou koncích lučiště. Tento typ luků rozloží napínací sílu nerovnoměrně během nátahu. Lukostřelec tak vyvíjí největší sílu na začátku nátahu a na konci je menší odpor. Tím se tětiva udržuje déle natažená, což je přínosné zejména pro lovce, kteří čekají na správný okamžik pro vypuštění šípu.

 

KLÍČOVÁ KRITÉRIA PRO VÝBĚR LUKU

Při výběru luku je důležité znát následující informace:

  • Provedení luku (pro leváka / praváka)
  • Napínací síla luku (v librách)
  • Délka nátahu (v palcích)
  • Délka a velikost luku (v palcích)

Převody jednotek:

  1. 1 palec (inch) = 2,54 mm
  2. 1 libra (lb) = 0,45 kg

PROVEDENÍ LUKU

Je důležité vybrat luk odpovídající vaší dominantní ruce. Pokud jste pravák, tětivu natáhněte pravou rukou, mířte pravým okem a luk držte v levé ruce. Levák postupuje opačně. Luky pro praváky se obvykle označují jako RH (right hand), pro leváky LH (left hand). Existují také oboustranné luky.

NAPÍNACÍ SÍLA

Síla nátahu je obvykle uvedena na ramenech luku a udává se v librách. Obecně platí, že člověk by měl být schopen natáhnout luk 11krát s výdrží sedm sekund a dvousekundovou pauzou při uvolnění. Pokud to nedokážete, volte slabší luk. Pokud máte rezervu, můžete zkusit silnější luk. Je důležité nepřeceňovat své síly, abyste se nezranili.

VHODNOST LUKU PODLE NAPÍNACÍ SÍLY

    • 10–20 lb – děti do 13 let
    • 20–28 lb – junioři
    • 28–35 lb – ženy
    • Nad 35 lb – muži

DÉLKA NÁTAHU

Délka nátahu určuje potřebnou délku šípu. Pro zjištění délky nátahu použijte skládací metr. Opřete konec metru pod krční jamku a s nataženými rukama držte metr prsty na obou stranách. Odečtěte délku nátahu tam, kde dosáhnou prostředníčky. Tuto délku převeďte na palce. 1 palec = 2,54 cm.

DÉLKA A VELIKOST LUKU

Délka luku bývá obvykle uvedena na rameni luku spolu s napínací silou. Následující hodnoty jsou orientační pro reflexní luk (olympijský luk). Nejlepší je však poradit se s prodejcem nebo vyzkoušet luk přímo v prodejně.

- 66” luk je vhodný pro délku nátahu do 28”

- 68” luk je vhodný pro délku nátahu do 30”

- 70” luk je vhodný pro délku nátahu nad 29”

Pro tradiční lovecké luky, jejichž délka je okolo 60", mohou být vhodné osoby o výšce 160–190 cm. Tyto hodnoty jsou však pouze orientační.

VÝBĚR ŠÍPŮ

Pro začátečníky není snadné zorientovat se v nabídce šípů. Existují šípy z různých materiálů, jako jsou dřevěné, laminátové, duralové, karbonové atd. Cenový rozdíl mezi nimi je značný. Začínajícím lukostřelcům se doporučuje začít s levnějšími šípy. Můžete si pořídit 10–20 běžných šípů za cenu kolem 80 Kč/ks. Pokud je ztratíte nebo poškodíte, nebude to takový problém, a postupem času se můžete posunout k lepším šípům.

Důležité parametry při výběru šípů jsou:

- Délka šípu, která odpovídá délce nátahu. Zjednodušeně řečeno, délka šípu = délka nátahu.

- Tuhost šípu (spine) je pro začátečníka méně důležitá, ale pro pokročilé střelce je rozhodující. Nižší číslo značí tvrdší šíp.

- Tloušťka šípu nehraje při začátku lukostřelby zásadní roli, ale s časem se může stát důležitou, zejména pokud se chystáte účastnit soutěží.

 

UŽITEČNÉ LUKOSTŘELECKÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ

Pokud jste se rozhodli pořídit si luk, nezapomeňte na potřebné lukostřelecké příslušenství. Tětiva může způsobovat nepříjemnosti prstům a předloktí. Proto je doporučeno používat ochranné pomůcky, jako jsou chrániče předloktí a lukostřelecké rukavice. Můžete také mazat tětivu vhodným tukem, aby se snížilo její opotřebení. Dále byste neměli zapomenout na toulce na šípy.